Officiële delegatie reist met humanitaire steun naar Noord-Kivu (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering wil een delegatie met ministers en regeringsleden naar Noord-Kivu sturen om daar humanitaire steun te bezorgen aan de slachtoffers van de wreedheden die worden gepleegd door de M23-rebellen en hun Rwandese bondgenoten. Dat is dinsdag afgesproken op een meeting bij de ontslagnemende premier Jean-Michel Sama Lukonde. Op de meeting waren parlementairen uit Noord-Kivu aanwezig, signaleert Actualité.cd.

Modeste Mutinga, minister van Sociale Zaken en Humanitaire Acties, zegt dat de bevolking in Noord-Kivu om steun vroeg. “President Félix Tshisekedi gaf daarom aan de premier en de minister van Financiën de instructie om snel naar een oplossing te zoeken. In de komende uren reizen wij met een delegatie naar Noord-Kivu om iets te doen voor de lijdende bevolking.”

Volgens Jeannette Kavira Mapera, één van de parlementairen uit Noord-Kivu, is het dringend om inspanningen te doen voor de getroffen bevolking. Zij verwijst naar ‘het humanitaire drama in Goma, Beni, Lubero, Butembo en de hele provincie Noord-Kivu’. “De regering moet snel ingrijpen om de bevolking te helpen die wegvlucht uit Masisi, Rutshuru en Beni.”

De aangekondigde delegatie zal Goma en andere plaatsen in Noord-Kivu bezoeken. In de stad Goma zijn er momenteel erg veel oorlogsvluchtelingen.

President Tshisekedi praatte dinsdag met zijn Angolese collega Joao Lourenço over de tragische situatie in Oost-Congo. Hij is bereid om, onder bepaalde voorwaarden, de Rwandese president Paul Kagame te ontmoeten.

Een minitop bij de Afrikaanse Unie, op 17 en 18 februari 2024, leverde niets op. Tshisekedi gaf toen te kennen dat hij liever rechtstreeks met Kigali wil praten, in plaats van met de rebellen van M23. “Ik wil praten, maar met Rwanda”, klonk het. “Rwanda moet mij uitleggen waarom het zich zo verbeten opstelt, waarom het mijn landgenoten afslacht en waarom het onze natuurlijke rijkdommen plundert. Ik wil niet onderhandelen met M23 want dat is gewoon een lege doos.”

© CongoForum, 28.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.