Oppositiepartij Ensemble: “Tshisekedi houdt zich niet aan Grondwet” (CongoForum)

KINSHASA – De politieke partij Ensemble pour la République (Moïse Katumbi) is van mening dat president Félix Tshisekedi de Grondwet schendt door aan de ontslagnemende regering van Sama Lukonde de opdracht te geven om de lopende zaken af te handelen. In die regering zitten personen die bepaalde functies niet kunnen combineren, aldus Ensemble.

De kritiek is verwoord door Hervé Diakese, de woordvoerder van Ensemble, meldt Radio Okapi. Volgens de partij is het compleet ongrondwettelijk om de huidige regering te laten voortwerken. “Het staatshoofd moet de goede werking van onze instellingen waarborgen. Door deze situatie te laten ontstaan, voldoet hij niet aan zijn grondwettelijke verplichtingen”, luidt het. Diakese verwijst naar de artikelen 108 en 110 uit de Congolese Grondwet.

Premier Jean Michel Sama Lukonde diende dinsdag zijn ontslag in omdat hij de voorkeur gaf aan zijn zitje in de Nationale Assemblee.

President Tshisekedi rechtvaardigt zijn beslissing door te verwijzen naar de ‘bijzondere situatie in het land’, in afwachting van een nieuwe regering. Sama Lukonde en zijn regering zullen dus tot nader order Congo blijven besturen.

© CongoForum, 22.02.24 (db)

Beeld – bron: Grace Amzati/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.