Provincie Ituri: meer dan 30 burgerdoden in 6 dagen tijd (CongoForum)

BUNIA – De veiligheidssituatie in de provincie Ituri, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, blijft zorgwekkend nu het maatschappelijk middenveld daar melding maakt van een reeks brute moorden. Volgens de provinciale coördinator van het middenveld zijn in de afgelopen zes dagen, van 12 tot 20 februari, meer dan dertig burgers gedood.

Dieudonné Lossa, coördinator van het middenveld in Ituri, spreekt bij Actualité.cd zijn ontzetting uit over het gebrek aan reactie van de Congolese autoriteiten op deze escalatie van geweld: “Waarom reageert de regering niet op wat er in Ituri gebeurt? Zowat 20 mensen, die terugkeerden van een rouwcentrum in Katoto, werden gedood door strijders van CODECO in het dorp Tali-Singo, in de chefferie Bahema-Noord. Anderen zijn vermoord door manschappen van de ADF in de Walese Vonkutu-chefferie ten zuiden van Irumu. De tol is overweldigend”.

Lossa benadrukt dat de bevolking een ernstige reactie van de centrale regering verwacht en verwijst naar officiële bezoeken na andere tragedies. Hij roept justitie op om onderzoeken in te stellen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de massamoorden voor het gerecht te brengen.

Ituri wordt nog altijd geteisterd door aanhoudende onveiligheid, gevoed door de acties van verschillende gewapende groepen, zowel lokale als buitenlandse, die terreur blijven zaaien onder de burgerbevolking.

© CongoForum, 22.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.