Rwandees-Congolees conflict: EU dringt aan op “politieke oplossing” (CongoForum)

BRUSSEL – De oplossing voor de veiligheidscrisis in het oosten van de Democratische Republiek Congo, waar het Rwandese leger en de M23-rebellen een aantal plaatsen bezetten en oorlogsmisdaden begaan, is niet militair, volgens de Europese Unie (EU). De EU moedigt Kinshasa en Kigali aan om voor een “politieke oplossing” te kiezen. Dat signaleren Afriquactu en Mediacongo.

De Europese commissaris voor internationale partnerschappen, Jutta Urpilainen, die op maandag 19 februari in Brussel een ontmoeting had met de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Vincent Biruta, kondigde aan dat zij naar Luanda in Angola zal reizen, waar zij een ontmoeting zal hebben met president João Lourenço, de door de Afrikaanse Unie aangewezen bemiddelaar in de crisis tussen de DR Congo en Rwanda, om regionale vredesinitiatieven te versnellen.

“We hadden een constructieve gedachtewisseling met Vincent Biruta over de regionale situatie. Ik herhaalde dat de EU altijd een standpunt heeft ingenomen en steun verleent aan de processen van Luanda en Nairobi om een politieke oplossing te vinden in het oosten van Congo. Dit zal deze week een belangrijk gespreksonderwerp zijn bij mijn bezoek aan Angola”, verklaarde Urpilainen na haar ontmoeting met de chef van de Rwandese diplomatie.

In strijd met vredesprocessen

Het standpunt van de EU werd herhaald terwijl de situatie in het oosten van Congo verslechtert: M23 probeert er, met hulp van Rwandese troepen, extra gebieden probeert te bezetten, wat flagrant indruist tegen de vredesprocessen van Luanda en Nairobi, waardoor alle inspanningen van regionale leiders en de VS teniet worden gedaan.

Volgens het middenveld in Noord-Kivu vergroot het Rwandese leger zijn aanwezigheid “langs de hele grens met de DR Congo, van de grote slagbomen tot de kleine grensovergang en ook in het territorium Nyiragongo”. “Deze activiteiten tonen aan dat dit een leger is dat zich voorbereidt op een invasie van Congolees grondgebied”, waarschuwt het middenveld.

Afgelopen weekend veroordeelden de VS de steun van Rwanda aan de M23-rebellen en riepen ze Rwanda op om onmiddellijk alle Rwandese militairen terug te trekken uit de DR Congo en ook hun grond-luchtraketsystemen weg te halen. Die vormen een bedreiging voor de levens van burgers, VN- en andere regionale vredestroepen, humanitaire hulpverleners en commerciële vluchten in het oosten van Congo.

© CongoForum, 21.02.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.