Straatkinderen: nieuws van ORPER in Kinshasa

Lieve vrienden van ORPER,

Vooreerst hopen wij dat jullie het allemaal goed maken.

Zaterdagavond werden we, na een rustige vlucht van 8 uur, zeer warm verwelkomd op de luchthaven in N’Djili.

De week begon met een  bezoek aan al de huizen van ORPER. De kinderen en het personeel waren zeer blij om ons weer terug te zien. Ook de groepjes jongeren op straat, die we bezochten met het Centre Mobile, herkenden ons meteen.

We zijn nu reeds twee weken hier en de tijd gaat zo vlug voorbij. Onze activiteiten variëren van dag tot dag.

Zo hebben we al twee besnijdenissen meegemaakt. Een baby’tje van 3 maanden en een van 5 maanden. Voor ons was het toch een aangrijpende bedoening. De baby’tjes weenden wel erg want dit ingrijpen gebeurt zonder verdoving. Kalmeren van onzentwege had geen resultaat. Gelukkig was het snel achter de rug. Het zit hier in de cultuur dat jongens besneden worden.

We hebben heel wat spelletjes, knutselmateriaal en schoolgerief bij voor de kinderen in de huizen.

Op 8 maart was het Internationale Dag van de Vrouw en dit werd gevierd met de meisjes van ORPER. Zeer sober natuurlijk en de volwassen vrouwen droegen donkere kleding om hun steun te betuigen aan de vrouwen in Oost-Congo die in oorlogsomstandigheden leven.

We hebben gisteren eindelijk bericht gekregen dat onze 11 coli zijn aangekomen. Dit keer waren ze 2 maanden onderweg. We zullen ze morgen, zondag, afhalen en uitpakken. Een mooie bezigheid.

Vorige maandag werden we ontvangen op de Belgische Ambassade De ambassadeur is een vriendelijke vrouw die het in dit land niet gemakkelijk heeft.

Het verkeer is echt hels. Op een jaar tijd is het aantal vehikels en vooral moto’s weer toegenomen. We spreken over “vehikels”, vele zijn niet om aan te zien en men zegt dat hier een “technische controle” is. Wat je op de weg ziet is echt niet te beschrijven.

Ook is Kinshasa een zeeeer vuile stad. Plastieken flessen overal waar je kijkt.

Nog even een woordje over de temperatuur. Het is momenteel zeer warm, vandaag was de gevoelstemperatuur 43° C. Morgen voorspelt men hetzelfde.

 Dit zijn zo wat onze ervaringen van de eerste 2 weken.

We horen dat de lente in België zijn intocht doet en dat maakt ons blij. Geniet ervan!

Wij wensen jullie het allerbeste en zeggen dan weer : tot vlug.

Warme groetjes,

Anny en Marijke

Straatkinderen: nieuws van ORPER in Kinshasa https://www.facebook.com/vzworperdiepenbeek

UPDATE:

Goede vrienden van ORPER,

Hier zijn we weer eens met wat nieuws over onze drukke laatste 2 weken.

We zijn iedere dag in een van de huizen met de kinderen goed bezig geweest.

Zoals we in onze vorige brief schreven zijn onze 11 pakken toegekomen en hebben we veel nuttige spullen kunnen uitpakken.

De 158 paar sportschoenen die we opstuurden hebben we kunnen uitdelen aan de kinderen van ORPER. En blij dat ze waren, eveneens waren de jongens opgetogen over de broeksriemen die in de colli zaten.

Knuffels en kinderkleding was dit jaar voor de kinderen die met hun mama’s op straat leven. Autootjes, barbiepoppen, springtouwen, Clics, bouwdozen, kleurboeken en kleurtjes waren voor de kinderen in de huizen.

Medisch materiaal was welkom in de dispensaria bij de verpleegkundigen.

Tijdens het bezoek met het Centre Mobil was er op de site FIKIN, een grote jongen Degaul, die een breuk had in zijn bovenbeen ten gevolge van een ongeval. De radiografie toonde aan dat die breuk wel zeer ernstig was. Twee van onze drie verpleegkundigen hebben een gips aangebracht van de lies tot aan de voet. We hebben dan ook 2 krukken kunnen kopen voor korte verplaatsingen.

Een zekere avond hebben we met het Centre Mobile een straatmeisje, Maria, 7 of 8 maanden zwanger, naar een speciale instelling voor zwangere meisjes kunnen brengen. Hier kan ze blijven tot na de bevalling.

Vanmorgen vernamen we slecht nieuws. Een van onze jongetjes, Darius, 9 of 10 jaar, is vannacht overleden. Het doet ons veel verdriet want zo een kind heeft al veel meegemaakt : verstoten door de familie en dan een moeilijk en zwaar leven op straat. Gelukkig heeft hij gedurende 2 jaar kunnen genieten van de goede zorgen bij ORPER. We zijn toch weer erg aangegrepen door deze gebeurtenis. En we zullen onze bijdrage leveren voor de begrafenis van dit kind.

Ons bezoek werd deze week afgesloten met een Algemene Vergadering, samen met het personeel.

Zo, dit was het dan. Afscheid nemen hier van onze vrienden zal weer niet gemakkelijk zijn.

We wensen jullie fijne paasdagen.

Vele groetjes,

Anny en Marijke

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.