Vrouwendag: fotoreeks werpt licht op realiteit van moeders in kamp van Kanyaruchinya (AZG)

De voorbije twee jaar zijn meer dan een miljoen vrouwen, mannen en kinderen de aanhoudende gevechten in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo moeten ontvluchten. Meer dan de helft zocht toevlucht in de buurt van de provinciehoofdstad Goma, waar ze vaak in onmenselijke omstandigheden op geïmproviseerde locaties leven, waar alles ontbreekt: fatsoenlijk onderdak, water, voedsel, gezondheidszorg en bescherming tegen geweld & seksueel geweld.

In Kanyaruchina, het grootste ontheemdenkamp rond Goma (DRC), legde fotograaf Philemon Barbier het intieme verhaal vast van vier (aanstaande) moeders te midden van barre levensomstandigheden nadat ze herhaaldelijk geweld moesten ontvluchten.

Eind oktober 2022 verdrievoudigde de bevolking van Kanyaruchinya in enkele dagen tijd. Anderhalf jaar later wonen er nog steeds zo’n 200.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden, in schuilplaatsen gemaakt van boomtakken en plastic zeilen. In Kanyaruchinya is er, net als op de meeste plaatsen rond Goma, een schokkend gebrek aan humanitaire hulp.

Meer info:

https://press.msf-azg.be/internationale-vrouwendag-fotoreeks-werpt-licht-op-realiteit-van-moeders-in-kanyaruchinya-kamp-noord-kivu-drc

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.