Aanleg waterputten: ministers in opspraak, mogelijk geld verduisterd (CongoForum)

KINSHASA – Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie is onderzoek aan het doen naar mogelijke feiten die werden gepleegd door Nicolas Kazadi, François Rubota en Guy Mikulu. Kazadi is de minister van Financiën, Rubota is zijn collega op Rurale Ontwikkeling. Mukulu was vroeger minister van Rurale Ontwikkeling. Het onderzoek draait om de verduistering van middelen die moesten dienen om waterputten te laten boren, bericht Radio Okapi.

De autoriteiten willen verhinderen dat de drie het land zouden ontvluchten. De migratiedienst heeft de boodschap gekregen dat ze Congo niet mogen verlaten. Ze moeten in Kinshasa blijven.

Het dossier draait rond de geplande aanleg van 1.000 waterputten en de bouw van mobiele stations om water te verwerken. De Congolese regering sloot hierover in april 2021 een deal met het consortium Stevers Construct-Sotrod Water. Het ging om een deal met een waarde van bijna 400 miljoen dollar.

Nu zeggen het Observatorium voor de Overheidsuitgaven (ODEP) en de anticorruptieliga LICOCO dat er mogelijk geld werd gestolen en dat de facturen werden opgeblazen. Zij willen de zaak verder opvolgen.

De minister van Financiën zegt van zijn kant dat hij had kunnen regelen dat de prijs per waterput zou worden teruggebracht. Als gevolg hiervan zouden uiteindelijk geen 1.000 maar 1.340 waterputten worden aangelegd. Justitie is nu aan het uitvissen op welke plaatsen waterputten werden gemaakt.

Het consortium ontkent overdreven hoge facturen te hebben opgesteld. In juli 2024 wil het naar verluidt 239 waterputten afleveren.

Minister Kazadi, die nu in opspraak komt, zegt dat het project al dateert uit de tijd van de regering van Sylvestre Ilunga Ilunkamba. Hij ontkent dat er overdreven veel werd gefactureerd. In totaal zou al 71 miljoen dollar zijn uitbetaald.

Enkele weken terug zei minister Rubota in de ministerraad dat de uitvoering van het project goed verliep. Hij verwees daarbij naar stations in Kisangani. Nicolas Kazadi houdt vol dat hij alles deed om de uitvoering van het project correct te laten verlopen.

Het onderzoek van justitie moet nu uitmaken hoe het hele verhaal precies in elkaar zit.

© CongoForum, 29.04.24 (db)

Beeld – bron: Nicolas Kazadi, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.