Belgische ambassadeur: “Breng Rwanda voor Internationaal Gerechtshof” (CongoForum)

KINSHASA – Roxane de Bilderling, de Belgische ambassadeur in Kinshasa, vindt dat de DR Congo bij het Internationaal Gerechtshof klacht moet indienen tegen buurland Rwanda omdat het nog altijd troepen inzet op Congolees grondgebied. Dat zei de diplomate vrijdag op een persconferentie in Goma.

De Bilderling merkte op dat de aanwezigheid van Rwandese troepen internationaal werd veroordeeld en dat Rwanda al vaker oproepen kreeg om zijn manschappen terug te trekken en niet langer steun te geven aan de M23-rebellen, aldus Actualité.cd. Daarom zou het voor Congo verstandig zijn om klacht in te dienen bij het Internationaal Gerechtshof. Rwanda respecteert de landsgrenzen niet.

In het verleden klaagde Congo al met resultaat over acties van Oeganda en kreeg het daarvoor een schadevergoeding toegezegd.

De Congolese regering vroeg al aan het Internationaal Strafhof om onderzoek te doen naar misdrijven die in Noord-Kivu zijn begaan sinds januari 2022.

Op een recente internationale bijeenkomst vroeg de Congolese minister van Justitie, Rose Mutombo, aan de andere aanwezige landen om de Congolese klacht wegens de misdaden van M23 te ondersteunen.

© CongoForum, 22.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Gabriel Wamenya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.