Crisis in Oost-Congo: Washington hoopt op ‘onderhandelde oplossing’ (CongoForum)

KINSHASA – De Verenigde Staten mikken op een ‘onderhandelde oplossing’ voor de crisis in het oosten van de DR Congo. Dat verklaarden twee Amerikaanse officials in het kader van een bezoek aan Kinshasa.

De bezoekers zijn Enrique Roig, werkzaam bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en Mark Billera, actief bij USAID. “Samen met de Congolezen en regionale partners trachten we een onderhandelde oplossing te vinden”, zeiden de Amerikanen zaterdag aan journalisten in Kinshasa.

De VS beseffen dat de rebellen van M23, gesteund door Rwanda, een belangrijke rol spelen in de hele crisis. “Wij hebben Rwanda aangemoedigd om hun manschappen meteen terug te trekken en verantwoordelijken voor wreedheden te confronteren met wat ze deden.”

Ondanks vele oproepen en verklaringen blijft de situatie op het terrein lastig. Ze lijkt zelfs erger te worden.

Tijdens hun bezoek passeerden de Amerikanen ook langs Goma, om daar de context van de crisis beter in te schatten. Washington wil bekijken hoe het de lokale bevolking kan steunen en kan bijdragen tot een betere bescherming van burgers.

Na hun terugkeer naar de VS zullen de officials rapporten schrijven om diverse spelers te omschrijven en verantwoordelijkheden uit te leggen. Hun rapporten moeten als basis dienen voor toekomstige beslissingen.

© CongoForum, 22.04.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.