Duitsland onderstreept belang van Congolese soevereiniteit (CongoForum)

BERLIJN – Duitsland heeft opnieuw onderstreept dat het groot belang hecht aan de Congolese soevereiniteit. Dat zegt de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula. De minister kwam aan het woord na overleg met de Duitse autoriteiten in Berlijn, aldus Radio Okapi. President Félix Tshisekedi had ook een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Duitsland deelt de kritiek op de aanwezigheid van Rwandese militairen in Congo en herinnert aan de eis van de EU, die wil dat Rwanda zijn troepen terugtrekt. “Verklaringen zijn prima maar daden zijn nog beter”, stelt Lutundula. “De druk op Rwanda moet worden opgevoerd. Er moet worden gedreigd met sancties.”

Beide landen hadden het ook over het protocolakkoord dat de EU drie jaar terug ondertekende met de DR Congo. Kinshasa vindt het niet kunnen dat de EU nu ook zo’n akkoord sloot met Rwanda. De EU moet erop toezien dat Rwanda geen misbruik maakt van grondstoffen die werden ontgonnen in Congo.

Diverse landen, waaronder België en Frankrijk, verzetten zich tegen het plan om 20 miljoen euro toe te kennen aan Rwanda op grond van het akkoord. Kinshasa wil dat Berlijn zijn standpunt op dit vlak verduidelijkt.

© CongoForum, 29.04.24 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.