Europees geld voor humanitaire noden in oosten van Congo (CongoForum)

KINSHASA – De Europese Unie heeft voor 2024 een som van 70 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire noden van ontheemden in diverse zones in Oost-Congo. Dat heeft Giuseppe Angelini bekendgemaakt op een persconferentie in Goma (Noord-Kivu). Angelini is bij de EU verantwoordelijk voor de humanitaire hulp in Centraal- en West-Afrika.

Een Europese delegatie, geleid door de EU-ambassadeur, is nu in Goma om de humanitaire situatie van de ontheemden op een aantal plaatsen rond de stad te evalueren, meldt Radio Okapi.

Angelini is ongerust over de terugtrekking van de VN-vredesmacht (Monusco) uit Congo. Hij vreest dat die operatie de humanitaire situatie nog zal verergeren.

De EU-ambtenaar beseft dat de humanitaire noden in het oosten van Congo enorm zijn en dat de 70 miljoen euro maar een druppel op een hete plaat zijn. “De problemen zijn groot in alle sectoren », luidt het. Angelini verwijst naar de bescherming van burgers, voedselzekerheid, toegang tot drinkwater, sanering, gezondheidszorg, logistiek, gendergebonden geweld enzovoort.

In de DR Congo zijn er nu meer dan 5,7 miljoen ontheemden. Een groot deel daarvan leeft in het oosten van het land.

© CongoForum, 15.04.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van NoName_13 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.