Kiescommissie stelt gouverneurs- en senaatsverkiezingen in vier provincies uit (CongoForum)

KINSHASA – De Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) heeft besloten om de verkiezingen voor gouverneurs en senatoren in vier provincies uit te stellen. Het gaat om Noord-Kivu, Noord-Ubangi, Kwilu en Equateur. Volgens Digital Congo werd de beslissing aangekondigd in een uizending van Radio Okapi door Joseph Sanda, Directeur Operaties bij de CENI.

De verkiezingen voor gouverneurs en senatore, waren oorspronkelijk gepland op 29 april. De directeur Operaties bij de Ceni wees erop dat de provincie Noord-Kivu in staat van beleg verkeert vermits een deel van de provincie bezet is door de M23-rebellen.

In de provincies Noord-Ubangi en Kwilu zijn de parlementsverkiezingen in respectievelijk Yakoma en Masimanimba geannuleerd. Sanda verklaarde verder dat de verkiezingen in de provincie Ituri wel degelijk op maandag 29 april 2024 zullen plaatsvinden, terwijl ze in de provincie Equateur op 7 mei zullen doorgaan, zoals op 25 april 2024 beslist door de vice-premier van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi, die na een opschorting van bijna drie maanden een hervatting van de activiteiten van de provinciale assemblee daar opnieuw toestaat.

© CongoForum, 29.04.24 (em)

Beeld – bron: CENI

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.