Kinshasa: Avenue Diwaz volledig kapot, symbool van inwoners die zich in de steek gelaten voelen (CongoForum)

KINSHASA – Op het kruispunt van de wijken Mpudi en Batende maakt de huidige staat van de Avenue Diwaz, die loopt van de Kisanku-rotonde in Matete tot de gemeente Kisenso, het vrijwel onmogelijk voor auto’s, motorfietsen en voetgangers om zich te verplaatsen. Na de regen die op zondag 7 april heel Kinshasa trof, bezocht Actualite.cd de plek om dit stuk weg te bekijken dat dient als doorgangsweg naar de andere wijken van Kisenso en naar het plaatselijke gemeentehuis.

Het regenwater, dat stilstaat in de kuilen, loopt er alleen weg wanneer grote voertuigen het risico nemen om door de plassen te rijden. De geïmproviseerde marktkraampjes die ’s avonds ontstaan, worden aan de kant geschoven. Bewoners van de wijken Mpudi, Batende en Kisanku, die de weg gebruiken om van de ene plaats naar de andere te gaan, weten niet meer welke kant ze op moeten nadat ze herhaaldelijk aan de bel hebben getrokken.

Maman Josée, een verkoopster die het opneemt voor haar markt, beschuldigt een gewezen kandidaat voor de Nationale Assemblee ervan dat hij de schoonmaak van de goten niet liet afwerken nadat hij de verkiezingen had verloren.

“We hadden een parlementskandidaat ontvangen die was gekomen om de rommel die er lag op te ruimen. Als onderdeel van zijn verkiezingscampagne was hij begonnen met het schoonmaken van de goten, maar dat werk maakte hij niet af. Teleurgesteld door zijn mislukking bij de verkiezingen liet hij de boel liggen, met als gevolg dat al deze goten zo verstopt zijn dat er maar een beetje regen voor nodig is om de situatie kritiek te maken. Ik vraag me af of de overheid dit allemaal niet ziet. Mensen glijden uit en vallen in het water, en ook de motorfietsen vallen. Maar we betalen elke dag belasting”, klaagt Maman Josée.

Een vrouw uit de wijk Mpudi, die liever anoniem wil blijven, beschuldigt de burgemeester van Matete ervan dat hij gewoon taksen int en de erbarmelijke situatie negeert. “De burgemeester is alleen geïnteresseerd in de inkomsten van de markt in Guangzhou. Maar het interesseert hem niet om een kijkje te nemen in de gemeente om te zien hoe het gaat”, zegt ze.

Mevrouw Lyly is het praten beu en roept de nationale autoriteiten op om zich te verdiepen in de problemen waar de bevolking mee kampt. “Ik heb geen zin meer om te praten. Ik was verschillende keren op televisie om deze situatie aan te klagen, maar het mocht niet baten. Ik ben zelfs een keer door de voormalige burgemeester van de gemeente lastig gevallen, alleen maar omdat ik de ongezellige toestand hier aan de kaak had gesteld. Alle goten zijn zo verstopt dat het water tot in onze huizen doordringt. Het is ondraaglijk”, roept ze uit.

Vlakbij de Kisanku-rotonde wachten inwoners van de gemeente Kisenso zonder veel hoop op vervoer. Sommigen van hen zitten op hun handelswaar en vertellen dat het water de bussen binnendringt wanneer ze langs hier passeren. In de wijken Mpudi, Batende, Kisanku, Malandi, Lokele, Anunga en Batandu zijn alle goten verstopt, waardoor het water overloopt als het regent.

© CongoForum, 12.04.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/Jeef Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.