Monkeypox: verontrustende evolutie in Congo, regionale noodvergadering op hoog niveau (CongoForum)

KINSHASA – Het Afrikaanse Centrum voor Beheersing en Preventie van Ziekten (CDC Africa) houdt in samenwerking met het Congolese ministerie van Volksgezondheid van 11 tot 13 april in Kinshasa een forum over ‘monkeypox’ in Afrika. Het doel is om ervaringen uit te wisselen en te delen en gemeenschappelijke strategieën te ontwikkelen om MonkeyPox in Afrika te voorkomen en er effectief op te reageren.

De situatie van dit virus in de Democratische Republiek Congo is bijzonder zorgwekkend, omdat de ziekte ook seksueel wordt overgedragen. Kinshasa is gekozen als locatie voor het forum. “We zijn hier omdat de situatie verontrustend begint te worden. Tussen februari 2023 en februari 2024 waren er 19.000 gevallen en bijna 1.000 doden. Het begint zorgwekkender te worden omdat er seksuele overdracht van MonkeyPox plaatsvindt, vooral in het oosten van het land. We willen een gecoördineerde reactie op deze situatie”, zei Jean Kaseya, directeur-generaal van CDC Afrika, aldus Actualité.cd.

De meeste gevallen in Congo gaan over minderjarigen onder de 15 jaar. “Ik moet u eraan herinneren dat in de DR Congo meer dan 70% van de gevallen en meer dan 88% van de doden kinderen onder de 15 jaar zijn. Daarom zijn we in de DR Congo, zodat we samen kunnen kijken hoe we deze trend kunnen stoppen”. Kaseya verwees met name naar sekswerkers die hun diensten verkopen om aan geld te komen, mensen die ook uit buurlanden afkomstig zijn. “Er is dus een groot risico dat de DR Congo een besmettingsbron wordt voor andere buurlanden, en dat moeten we tegenhouden”, benadrukte Kaseya.

De Congolese minister van Volksgezondheid, Roger Kamba, hoopt dat CDC Afrika kan helpen om de farmaceutische industrie, donoren, deskundigen en consultants allemaal te mobiliseren en ervoor te zorgen dat monkeypox geen hiv wordt.

De vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie in Congo, Boureima Hama Sambo, herhaalde dat de WHO de Afrikaanse landen wil steunen bij het versterken van het toezicht en de reactie op deze ziekte.

In totaal nemen twaalf ministers van Volksgezondheid uit Afrikaanse landen, waarvan er zeven actief door monkeypox worden getroffen, aan het forum deel. Zee komen uit Angola, Burundi, Benin, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Gabon, Ghana, Liberia, Nigeria, Rwanda, Oeganda en de DR Congo. 

De driedaagse conferentie zal gaan over mechanismen voor het coördineren van nationale en regionale reacties op noodsituaties; het opbouwen van epidemiologische surveillance-capaciteit op nationaal en grensniveau, evenals laboratoriumcapaciteit voor MonkeyPox; regelgeving, financiering en investeringen in de productie van MonkeyPox-vaccins en -therapieën in Afrika; en tot slot, de vraag hoe partnerschappen kunnen worden gestimuleerd om monkeypox op het Afrikaanse continent te bestrijden.

© CongoForum, 12.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.