AZG hervat activiteiten in diverse gezondheidszones in Zuid-Kivu (CongoForum)

BUKAVU – Artsen Zonder Grenzen heeft besloten om zijn noodinterventies te hervatten in de gezondheidszones Mwenga, Fizi, Uvira en Walungu. De beslissing is te danken aan de verbeterde veiligheidssituatie in deze delen van Zuid-Kivu. Meer dan drie jaar geleden moest AZG zich daar terugtrekken.

AZG wijst op de humanitaire noden in het zuiden van de provincie Zuid-Kivu, aldus Actualité.cd. De organisatie wil nu in etappes terugkeren, luidt het. Af en toe zullen teams terreinbezoeken afleggen. Er zal ook vanop afstand worden samengewerkt met de gemeenschappen en medische partners, onder toezicht van het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

De organisatie wil zich concentreren op de plekken waar de noden het grootst zijn. Het is aan de gemeenschappen om te beseffen dat zij de eerste verantwoordelijken zijn voor de volksgezondheid, stelt Marietta Nagtzaam van AZG Nederland in Zuid-Kivu.

In 2023 kwam AZG op een aantal plaatsen in Zuid-Kivu tussenbeide in het kader van de strijd tegen cholera en mazelen.

De plannen om nu, punctueel, teams uit te sturen gaan wel samen met de bereidheid van de lokale gemeenschappen om informatie te delen en de veiligheid van de medewerkers te garanderen, aldus AZG.

© CongoForum, 24.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.