Bisschoppen: “Christian Malanga had geen band met katholieke Kerk” (CongoForum)

KINSHASA – Christian Malanga heeft geen enkele band met de katholieke Kerk. Dat zegt de Congolese katholieke bisschoppenconferentie (CENCO). Malanga wordt gezien als het vermoedelijke brein achter de aanvallen die op zondag 19 mei plaatsvonden in Kinshasa. Het Congolese leger kon de ‘poging tot staatsgreep’ snel verijdelen. Malanga, de oprichter van de beweging ‘Nieuw Zaïre’, werd gedood.

Volgens een persbericht van de CENCO was Malanga geen lid van een instelling van de katholieke Kerk, in Congo of in het Vaticaan, meldt Top Congo FM. Zijn laakbare daden zijn in geen geval toe te schrijven aan de Kerk, luidt het vastberaden. Op sociale media circuleerden foto’s waarop Malanga te zien was in het gezelschap van kardinaal Fridolin Ambongo en andere geestelijken.

Het gebeurt, aldus de bisschoppenconferentie, dat bisschoppen worden benaderd door personen die graag een foto willen nemen of een video willen maken. Maar dat wil niet zeggen dat er speciale banden met deze mensen zouden bestaan, luidt het. De bisschoppen vinden het kwalijk dat sommigen foto’s gebruiken voor ‘ongezonde populistische doeleinden’.

De bisschoppen veroordelen ten stelligste de recente aanvallen tegen Congolese instellingen, waarbij ook mensenlevens verloren gingen.

De CENCO roept de bevoegde autoriteiten op om meer te doen voor de nationale cohesie en vraagt aan de bevolking om niet toe te geven aan de angst en waakzaam te blijven.

© CongoForum, 22.05.24 (db)

Beeld – bron: CENCO/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.