Militaire overheid relativeert onveiligheid in Goma (CongoForum)

GOMA – De Congolese publieke opinie heeft het idee dat de stad Goma in Noord-Kivu behoorlijk onveilig is, ook door de vele wapens die er circuleren. De militaire gouverneur van Noord-Kivu is van mening dat dit beeld niet klopt en houdt vol dat de situatie in Goma rustiger aan het worden is.

De militaire gouverneur, generaal Peter Chirimwami, denkt dat de publieke opinie ‘wordt gemanipuleerd’, aldus Actualité.cd. Hij wijst op de beslissing om motorfietsverkeer op bepaalde momenten te verbieden. Die maatregel zou vruchten afwerpen. “Sinds februari zijn er geen geldwisselaars meer overvallen”, luidt het. “In april steeg de criminaliteit wel maar toen lanceerden we de operatie ‘Saficha Moshi’. Nu is de criminaliteit weer gevoelig aan het afnemen. »

In april werd minstens een tiental inwoners gedood door kogels. In de meeste gevallen gebeurden de feiten overdag en in het openbaar. Strijders van de Wazalendo-militie worden gelinkt aan sommige van deze voorvallen.

Volgens Faustin Kapend, een officier van de politie die nu burgemeester van Goma is, werden drie grote netwerken van misdadigers opgerold. Het ging onder meer om mannen in uniform en om ‘valse Wazalendo’. In de wijk Majengo schoot iemand van de Republikeinse Garde op vreedzame burgers in een restaurant. Er werd ook een chauffeur van het Rode Kruis gedood. In één familie werden wel vier personen om het leven gebracht.

‘Valse Wazalendo’ zouden mee aan de basis liggen van de onveiligheid in Goma. Het is nu verboden om in de stad met wapens rond te lopen, tenzij hiervoor een specifieke toestemming is verleend. Met de VN-vredesmacht (Monusco) werden workshops georganiseerd over mensenrechten en het internationale humanitaire recht. Niemand mag nog kleren dragen die kunnen worden verward met militaire uniformen.

Goma wordt nu al drie jaar bestuurd door militairen maar de onveiligheid is er nog altijd niet verdwenen. De overheid probeert de situatie wel zo fraai mogelijk voor te stellen.

© CongoForum, 17.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Freddy Lufulwabo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.