Natuurreservaat in Upemba viert 85-jarig bestaan (CongoForum)

LUBUMBASHI – Het natuurreservaat in Upemba, in het noordwesten van Haut-Katanga en het zuidoosten van Haut-Lomami, vierde op woensdag 15 mei zijn 85ste verjaardag onder het thema “85 jaar veerkracht in natuurbehoud”. Het gaat om één van de oudste natuurparken van Congo en Afrika.

Het park grijpt dit moment aan om activiteiten te organiseren met de bedoeling mensen bewust te maken van het belang van het natuurbehoud in Upemba en hen meteen ook aan te zetten tot actie om dit reservaat, dat voor een aantal uitdagingen staat, te beschermen.

Upemba, dat in 1939 werd opgericht, is het enige nationale park in de DR Congo met wilde zebra’s. In de afgelopen 85 jaar onderging de site een aantal veranderingen die verband houden met historische gebeurtenissen in het land. De diverse periodes van politieke en economische onzekerheid en onveiligheid hadden hun weerslag op het welzijn en het beheer van dit park. Als gevolg hiervan is Upemba een ‘vergeten park’. Diverse milities zochten hun toevlucht in het park. Die milities doodden heel wat wilde dieren.

Dankzij de instandhoudingsinspanningen van de ‘Forgotten Parks Foundation’, een internationale organisatie, en het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN), is er toch een sprankeltje hoop dat dit heiligdom van Katanga’s rijke biodiversiteit in zijn vroegere glorie wordt hersteld. Volgens Christine Lain, directeur van het park en Innocent Mburanumwe, plaatsvervangend locatiemanager, is het de bedoeling dat dit natuurreservaat een belangrijke toeristische bestemming wordt.

© CongoForum, 16.05.24 (em)

Beeld – bron: parkwachters, Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.