Universiteit in Mbuji-Mayi organiseert humanitaire steun voor ontheemden in Buhimba (CongoForum)

MBUJI-MAYI/GOMA – Caritas Goma heeft humanitaire hulp ontvangen voor 400 ontheemde vrouwen in Buhimba. Dat is het resultaat van een inzameling bij de Officiële Universiteit van Mbuji-Mayi (UOM), meldt Actualité.cd. Het gaat om stoffen (‘pagnes’) en maïsmeel. De steun werd verdeeld onder ontheemden in het kamp van Buhimba, in Goma (Noord-Kivu).

De rector van de UOM, priester Apollinaire Cibaka Cikongo, lanceerde de campagne ‘Femme de l’Est plus jamais seule’, die liep van 8 tot 23 maart 2024. Professoren, studenten en anderen namen deel aan de campagne en brachten goederen bijeen in het Cinquantenaire-auditorium van de universiteit. Het resultaat was verheugend: 400 ontheemde vrouwen in Buhimba kregen elk een stuk stof en 25 kilo maïsmeel.

Marie, één van deze vrouwen, is bijna sprakeloos: “We zien dat Congolezen uit een andere provincie begaan zijn met onze situatie. Dank hiervoor.”

Malaika is een moeder van vier kinderen: “Ik weet zelfs niet waar Mbuji-Mayi ligt. Ik hoorde nog nooit praten over de provincie in kwestie. Het verbaast me dat ons leed de jongeren raakte die daar studeren. Moge God hun academiejaar zegenen, en mogen ze allemaal slagen.”

Priester Richard Muhindo, de directeur van Caritas Goma, is ook blij met de steun. Hij feliciteert de studenten van de UOM.

Caritas Goma denkt eraan om een mobiele kliniek te creëren die gezondheidszorg kan verstrekken aan de ontheemden in Buhimba. Dit kliniekje zou ook consultaties moeten organiseren voor zwangere of pas bevallen vrouwen en kinderen.

De UOM had overigens in het kader van haar campagne aan alle deelnemers gevraagd om gemiddeld 1 dollar financieel bij te dragen.

© CongoForum, 24.05.24 (db)

Beeld – bron: Pascal Ilunga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.