Vital Kamerhe is nieuwe voorzitter Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – Vital Kamerhe Lwa Kanyingini Kyingi (65) wordt, zoals verwacht, de nieuwe voorzitter van de Congolese Nationale Assemblee. In die rol zal hij dus ook het nieuwe Bureau van de instelling leiden.

Kamerhe kreeg de voorzittersfunctie na een stemmen onder de leden van het vorige Bureau in het ‘Palais du Peuple’, in aanwezigheid van meer dan 450 parlementsleden. Dat meldt Politico.cd.

Vital Kamerhe volgt Christophe Mboso N’kodia Pwanga (81) op. Kamerhe, die in het parlement zit voor Bukavu, behoort tot de rangen van de Union sacrée, die zes kandidaten had voorgesteld voor de zes posten die naar de parlementaire meerderheid gingen. Alle kandidaten werden verkozen.

Het ging om:

  • Vital Kamerhe, president (371 stemmen/407 kiezers)
  • Jean-Claude Tshilumbayi, 1ste vice-president (368 stemmen/405 kiezers)
  • Christophe Mboso 2de ondervoorzitter (379/405)
  • Djoli Eseng’ekeli, rapporteur (385/405 stemmen )
  • Polipoli Chimène, quaestor (375 stemmen/405)
  • Grâce Neema, plaatsvervangend quaestor (369 stemmen/403).

Verder won Dominique Munongo, kandidaat voor de fractie van oppositieleider Moïse Katumbi (203 stemmen) van Constant Mutamba (187 stemmen) voor de positie van plaatsvervangend rapporteur, die was voorbehouden aan de oppositie.

Voor Vital Kamerhe is dit een comeback naar een positie die hij al bekleedde van 2006 tot 2009. Destijds was Kamerhe een naaste medewerker van president Joseph Kabila. In februari 2009 moest hij zijn functie neerleggen omdat hij kritiek had geuit op de gezamenlijke militaire operaties van het Congolese en het Rwandese leger tegen Rwandese rebellen.

© CongoForum, 24.05.24 (em)

Beeld – bron: Vital Kamerhe, Cellcom Assemblée nationale

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.