05.12.05 Interview met Aurore Decornière van RCN Justice et Démocratie (CongoForum)

 

CongoForum: Mevrouw Decornière, kunt u ons in grote lijnen uitleggen wat het project "R.C.N. justice et démocratie Katanga" inhoudt ?

Aurore Decornière: Om te beginnen wil ik graag onderstrepen dat RCN Justice et Démocratie een NGO naar Belgisch recht is die al sinds april 2000 in Congo actief is. We zijn voornamelijk actief in Kinshasa en in de provincies Beneden-Congo en Bandundu. Ons project in Katanga is nog maar zes maanden oud; in Katanga werden we pas in mei van dit jaar actief. We houden ons hier bezig met de "professionele recyclage" van personen uit het justitieel apparaat: rechters, griffiers, parketsecretarissen en inspecteurs van de gerechtelijke politie. Daarnaast trachten we onder de bevolking de kennis van het recht te vergroten.

CongoForum: Kunt u een voorlopige balans van de resultaten van uw activiteiten in Katanga opmaken ?

Aurore Decornière: Een periode van zes maanden lijkt ons te kort om al een echte balans op te maken. Desondanks zien we veelbelovende tekenen. Zo onderhouden we bijzonder vruchtbare contacten met de politiek-administratieve en gerechtelijke overheden. Zij gaven ons toestemming diverse "recyclage"-activiteiten uit te werken voor de verantwoordelijken van de griffies, de parketsecretariaten, de inspecteurs van de gerechtelijke politie… We konden ook opleidingssessies organiseren voor trainers. Deze trainers zijn juridische professionals aan wie we uitleg gaven over technieken om met volwassenen om te gaan. We organiseerden onlangs ook een vormingsbijeenkomst met de "chefs coutumiers" en de chefs uit het zuiden van de provincie Katanga. Met die bijeenkomst wilden we de deelnemers elementaire noties van het recht bijbrengen zodat zij die in hun gebieden kunnen doen toepassen. Ziedaar een beknopte balans van wat er al gebeurde.

CongoForum: Wat voor contacten hebben jullie met de plaatselijke gerechtelijke autoriteiten?

Aurore Decornière: De contacten zijn uitstekend, en dat was trouwens reeds het geval voor we ons kantoor in Lubumbashi openden. We hebben ook erg goede contacten met de chefs van de rechtsgebieden zodat we gemakkelijk in contact kunnen treden met hun medewerkers. Trouwens, telkens wanneer we een activiteit willen organiseren, bespreken we het onderwerp eerst met deze mensen.

CongoForum: Met welke moeilijkheden wordt RCN Justice et Démocratie/Katanga geconfronteerd?

Aurore Decornière: De moeilijkheden die we ondervinden, hangen samen met de uitgestrektheid van de provincie Katanga. Als we in contact willen komen met de chefs coutumiers, moet ons team zich op het terrein begeven, en dat kost jammer genoeg veel tijd. Een andere moeilijkheid is dat onze middelen slechts beperkt zijn in verhouding tot de vragen die we krijgen.

CongoForum: Wat is jullie strategie om het Congolese positieve recht te promoten in dit deel van het land ?

Aurore Decornière: Ik wil zeker preciseren dat ons project een ondersteuning vormt voor de bestaande gerechtelijke instellingen. De doelstellingen van onze NGO lichtte ik reeds toe. We willen het gerecht hier versterken en verbeteren. Dat kan onder meer door bijeenkomsten voor een gemengd publiek (juristen en gewone burgers die met het gerecht kunnen te maken krijgen). We kunnen ook het publiceren van juridische boeken, artikels en tijdschriften steunen, met name door de drukkosten te sponsoren.

CongoForum: Welke boodschap heeft u voor het brede publiek ?

Aurore Decornière: Het is niet alleen de overheid die moet zorgen dat er een rechtsstaat is en dat het gerecht efficiënt functioneert. Iedereen heeft op dit vlak een verantwoordelijkheid te dragen. Het komt erop aan de rechtregels voor iedereen, zonder uitzondering, toe te passen. In dit verband is het belangrijk dat de bevolking de gerechtelijke procedures enigszins kent zodat ze er ook haar weg kan in vinden.

© CongoForum – Eric Nkulu, 05.12.05 (vrije bewerking)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.