Analyse : nieuwe regering let meer op rol van vrouwen en provincies (CongoForum)

KINSHASA – Bij de samenstelling van de nieuwe regering-Ilunga zijn er inspanningen gebeurd om vrouwen (enigszins) aan bod te laten komen en om ook rekening te houden met de 26 Congolese provincies. Dat onderscheidt deze regering van vorige regeringen, zeggen sommige waarnemers.

De regering-Ilunga telt heel wat leden. Professor Augustin Kahindo Muhesi constateert dat de regering voor 77% is vernieuwd en dat er heel wat nieuwe gezichten te zien zijn.

Vrouwen nemen 17% van deze regering voor hun rekening. Een duidelijke vooruitgang voor Congo, meent professor Kahindo Muhesi. Hij is blij omdat vrouwen nu meer de kans krijgen om bij te dragen tot het landsbestuur.

Als het gaat over de provincies, relativeert de politieke wetenschapper. Hij sluit niet uit dat er rekening is gehouden met de politieke krachtsverhoudingen binnen de provincies.

De uitdagingen zijn zeer groot voor Congo, sociaal, politiek, economisch en op het vlak van de veiligheid. Kahindo Muhesi hoopt dat premier Sylvestre Ilunga als manager sterk genoeg zal zijn om alle neuzen in één richting te krijgen en zo het leven van de gewone Congolees te verbeteren.

© CongoForum – Roger Mulyata, 27.08.19

Beeld : professor Augustin Kahindo Muhesi
Bron : Université catholique du Graben

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.