Ebola: 1.380 kinderen geregistreerd die één of twee ouders aan de ziekte verloren (CongoForum)

KINSHASA – Unicef en zijn partners hebben 1.380 weeskinderen geregistreerd die één of twee ouders hebben verloren aan ebola, sinds de start van de epidemie, nu iets meer dan een jaar geleden. Dat meldt Radio Okapi.

In dezelfde tijdsspanne werden 2.469 kinderen gescheiden van hun ouders of voogden of alleen gelaten omdat de volwassenen moesten worden onderzocht en behandeld Soms werden de kinderen zelf geïsoleerd omdat ze contact hadden gehad met een zieke persoon.

Volgens Unicef verdubbelde het aantal weeskinderen en niet-begeleide kinderen sinds april. Vooral in Noord-Kivu en Ituri, waar de ebola-epidemie woedt, stegen de aantallen sterk.

De epidemie was bijzonder verwoestend voor de kinderen, zegt Pierre Ferry van Unicef / DR Congo. Soms zagen de kinderen hun ouders sterven aan de gevolgen van ebola. Soms zagen ze hoe hun ouders werden overgebracht naar een gespecialiseerd behandelingscentrum (CTE).

De kinderen zijn verdrietig en angstig. Vaak hebben ze af te rekenen met discriminatie, stigmatisering, isolement. Unicef tracht deze kinderen op te sporen en voor een aangepaste begeleiding te zorgen op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Er werden al iets meer dan 900 psychosociale assistenten en psychologen opgeleid om individuele bijstand te geven aan weeskinderen en niet-begeleide kinderen.

Unicef heeft ook drie crèches vlakbij behandelingscentra voor personen met ebola. Deze crèches worden bemand door personen die ebola hebben overleefd. Deze mensen zorgen voor zuigelingen en erg jonge kinderen terwijl hun ouders of voogden worden behandeld.

© CongoForum, 15.08.19

Beeld – bron: Unicef

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.