Ebola: Oeganda test vaccin Janssen Pharmaceutica uit (CongoForum)

KAMPALA – In Oeganda zijn de bevoegde gezondheidsinstanties het nieuwe vaccin van Janssen Pharmaceutica tegen ebola aan het testen. Eerste klinische tests met dit vaccin vonden al plaats in Sierra Leone.

In Oost-Congo woedt nog altijd een zeer ernstige ebola-epidemie. Daar wordt alleen een vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Merck ingezet. Dat vaccin zou meer dan 90% bescherming opleveren. “Het vaccin is relatief efficiënt”, zegt dr. Jean-Jacques Muyembe, die de strijd tegen ebola coördineert in de DR Congo.

Oegandese onderzoekers betreuren dat het vaccin van Janssen Pharmaceutica nog niet wordt toegepast in buurland Congo, melden Congolese media en internationale persagentschappen.

Dr. Muyembe is voorstander van het inzetten van het Janssen-product om zo de strijd tegen ebola op te voeren. “Er waren drie mogelijke vaccins die we konden gebruiken”, aldus Muyembe. “Een Russisch vaccin, een Chinees en het vaccin van Janssen Pharma. Onze keuze is gevallen op het laatste product, want daarover zijn er al een aantal gegevens”.

© CongoForum, 02.08.19

Beeld – bron: Coop Africa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.