Gouverneur Nzanzu : « Predikanten die ebola nog als ‘business’ afdoen, zullen worden gearresteerd » (CongoForum)

GOMA – « Als ik nog één predikant hoor beweren dat ebola een ‘business’ is, dan laat ik hem aanhouden ». Dat zegt de gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita.

De inwoners van Goma manifesteerden om hun steun te betuigen aan de strijd tegen ebola. Gouverneur Nzanzu waarschuwde predikanten die loze uitspraken doen en was ook kritisch voor politici die ‘zonder bewezen ervaring’ kritiek uiten op vaccins tegen ebola.

Een aantal protestantse geestelijken kwam op de radio aan het woord over de ebola-uitbraak. Zij omschreven ebola als ‘een business’. De gouverneur wil er persoonlijk op toezien dat deze ‘pasteurs’ een sanctie krijgen als ze hun uitspraak blijven herhalen. “Recidivisten zullen in de cel blijven tot de epidemie voorbij is”, luidt het. “Ze mogen de bevolking niet op een dwaalspoor brengen”.

De gouverneur is ook niet mals voor politici die in het wilde weg kritiek uiten op ‘vaccins die worden gebruikt om levens te redden’. “Politici zoals ik, die geen arts zijn, beginnen te debatteren over vaccins. De internationale autoriteit ter zake is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als de WHO ons vertelt dat we een bepaald geneesmiddel kunnen gebruiken, zal ik als gouverneur van Noord-Kivu niet neen zeggen. Politici moeten niet spelen met mensenlevens om zich trachten populair te maken”.

De ebola-epidemie woedt momenteel in Noord- en Zuid-Kivu en Ituri. In totaal zijn al 29 gezondheidszones in het oosten betrokken bij de epidemie. Sinds de start van de epidemie, een jaar geleden, werden al bijna 2.900 personen ziek en waren er 1.934 overlijdens.

© CongoForum, 23.08.19

Beeld: gouverneur Carly Nzanzu Kasivita
Bron: Election-net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.