Waterschaarste in Goma bemoeilijkt bestrijding van ebola (CongoForum)

GOMA – De inwoners van de stad Goma (Noord-Kivu) kampen nu al bijna drie maanden lang met een ernstige waterschaarste. In de vroege ochtenduren trekken honderden burgers naar het Kivumeer om daar water te putten en mee naar huis te nemen.

Op het zogeheten ‘strand van het volk’ zie je ’s ochtends honderden inwoners die water komen halen, bericht Deutsche Welle. Meestal gaat het om vrouwen, die water nodig hebben voor hun huishouden.

De twintiger Rosine Mugoli, een studente, loopt iedere ochtend zo’n 10 km om water te halen. Maar het water van het meer is natuurlijk niet behandeld en van slechte kwaliteit. “Sinds drie maanden hebben we thuis geen water, dus komen we maar water putten uit het meer, ook al is dat vuil. Het is gevaarlijk voor onze gezondheid, want dit water kan ons ziek maken, bijvoorbeeld met cholera”.

De waterschaarste in Goma belemmert de bestrijding van het ebolavirus, zegt dr. Crispin Siwamunda. “Mensen horen hun handen te wassen met gechloreerd water of zeep”, legt de arts uit. “Bepaalde hygiënische regels moeten worden nageleefd. Hoe kan dat lukken als de mensen geen water hebben? Niets kan (proper) water vervangen”.

Waarom loopt er uit vele kraantjes in Goma geen water ? Het staatsbedrijf Regideso schermt met ‘technische moelijkheden’. “Wij hebben een capaciteit van bijna 93.000 kubieke meter water”, vertelt Jean Louis Mutombo van Regideso / Noord-Kivu. “Maar we halen dat volume niet: we zijn beperkt omdat we niet genoeg stroom hebben om genoeg op te pompen”.

De bevolking verwacht veel van de nieuwe autoriteiten in Noord-Kivu en Congo, ook op het vlak van drinkwatervoorziening. De nood aan proper water is nog prangender in het licht van de belangrijke strijd tegen ebola.

© CongoForum, 23.08.19

Beeld – bron: VOA Afrique

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.