Begroting: premier Ilunga dient ontwerp van begroting in bij Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – Premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba dient vandaag het ontwerp van begroting 2020 in bij de Nationale Assemblee. Dat meldt Mediacongo.

De nieuwste financieringswet die is goedgekeurd in de Congolese ministerraad is evenwichtig op het gebied van inkomsten en uitgaven en is goed voor 10 miljard dollar. Het document, dat alle financiële prognoses van de staat voor het jaar 2020 bevat, moet nu worden besproken door de parlementairen. Na goedkeuring kan het door de president worden bekrachtigd.

Met deze begroting hoopt de regering-Ilunga genoeg middelen te hebben om het regeerprogramma uit te voeren. Deze regering is een coalitie tussen FCC (Kabila) en CACH (Tshisekedi).

Volgens analisten hebben de parlementairen drie grote opties. Ofwel behouden ze het niveau van de begroting op 10 miljard dollar maar vragen ze een andere verdeling van de uitgaven. Ofwel herzien ze de begroting in neerwaartse zin om onrealistische begrotingsverwachtingen te voorkomen. En, derde mogelijkheid: ze verhogen de begroting naar meer dan 10 miljard dollar. Als dat laatste gebeurt, zal de regering wellicht gedwongen zijn om ‘de begeleidende maatregelen strikt toe te passen’.

Het is de eerste keer dat de DR Congo een begroting van deze omvang naar voren schuift. President Félix Tshisekedi heeft beloofd alles in het werk te stellen om de begroting in de komende jaren nog meer uit te breiden.

© CongoForum, 08.11.19 (rok)

Beeld: premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba
Bron: 4pouvoir.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.