Dag van de Arbeid: PHC is trots op gerealiseerde transformatie (CongoForum)

KINSHASA – Met zijn meerderheidsaandeelhouder Kuramo Capital Management en een Congolees managementteam transformeert ‘Plantations et Huileries du Congo’ (PHC) zichzelf in een baken van sociale en economische vooruitgang. Dat constateert Actualité.cd.

Bij PHC zijn de arbeidsomstandigheden radicaal veranderd, schrijft Actualité.cd. Door de lonen met 12% te verhogen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals de vervoersvergoeding en de kwaliteit van de medische zorg te verbeteren, erkent PHC de onschatbare waarde van haar werknemers en hun bijdrage aan het succes van de onderneming.

Maar deze ‘revolutie’ gaat veel verder dan het verhogen en verbeteren van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Onder leiding van algemeen directeur Monique Gieskes nam de onderneming het beheer van haar ziekenhuizen weer in eigen handen en deed ze investeringen om ervoor te zorgen dat haar werknemers hoogwaardige gezondheidszorg krijgen als ze ziek worden. Verder werd deze zorg uitgebreid naar leden van de gemeenschap en hun families, die nu tegen minimale kosten gebruik kunnen maken van de medische diensten in de ziekenhuizen van PHC.

De inzet voor het welzijn van werknemers leidt naar verluidt tot een hogere productiviteit en veel betere prestaties. Het personeelsbestand groeide van 7.500 naar 10.000 werknemers, die allemaal profiteren van directe contracten met het bedrijf. Naast de eigen werknemers is er ook werkgelegenheid gecreëerd voor de werknemers van onderaannemers, zoals de transporteurs die diensten verlenen aan het bedrijf.

Nu kan elke werknemer bij PHC carrière maken, als hij of zij over de nodige kwalificaties beschikt. De PHC Academy organiseert allerlei opleidingen en workshops zodat mensen promotie kunnen maken. Daarnaast identificeert PHC elk jaar de best presterende medewerkers. In Kinshasa worden er ‘awards’ uitgereikt op een gala-evenement, om een cultuur van meritocratie en promotie op basis van prestaties en kwaliteit van het werk te bevorderen.

Om de veiligheid van haar werknemers te garanderen, voorziet PHC al haar werknemers op plantages en in fabrieken van persoonlijke beschermingsmiddelen die voldoen aan nationale en wereldwijde veiligheidsnormen op de werkplek. Dit initiatief is gericht op het verminderen van ongevallen op de werkplek en het bevorderen van een veilige en productieve omgeving voor iedereen.

Op het gebied van diversiteit en inclusie is PHC aanzienlijke vooruitgang geboekt door het aantal vrouwelijke werknemers te verdrievoudigen; in feite is het vrouwelijke personeelsbestand van PHC gestegen van 4,5% in 2021 naar 14,1% in 2024, wat de inzet van PHC voor gelijke kansen en genderevenwicht binnen het bedrijf aantoont.

Op de Dag van de Arbeid wil PHC een inspirerend voorbeeld zijn van positieve transformatie op de werkplek. Door economische groei te combineren met sociale vooruitgang laat het bedrijf zien dat commercieel succes synoniem kan en moet zijn met respect voor de rechten van werknemers en bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap.

Kuramo Capital Management is sinds november 2020 de meerderheidsaandeelhouder. PHC is, aldus Actualité.cd, een voorbeeld van een opmerkelijke transformatie, waarbij economisch succes nauw verbonden is met het welzijn van werknemers en betrokkenheid bij gemeenschappen.

De Dag van de Arbeid is voor PHC een gelegenheid om de opmerkelijke verwezenlijkingen te vieren en om haar engagement te versterken om te bouwen aan een toekomst waarin de arbeider echt centraal staat in de economische en sociale ontwikkeling in de Democratische Republiek Congo.

© CongoForum, 02.05.24 (rk)

Beeld – bron: PHC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.