Fransen zeggen 65 miljoen euro steun toe aan DR Congo (CongoForum)

PARIJS – Frankrijk heeft 65 miljoen euro steun toegezegd aan de DR Congo. Dat bleek na de ontmoeting van president Emmanuel Macron met zijn Congolese ambtgenoot Félix Tshisekedi, gisteren dinsdag. Het geld zal dienen voor ontwikkelingsprojecten en schuldverlichting, bericht Radio France Internationale.

De Fransen willen volgens Macron Tshisekedi helpen om Congo te moderniseren en transformeren. Ze willen Kinshasa helpen in de strijd tegen gewapende groepen in het oosten van Congo. Die hulp zou bestaan uit informatie van inlichtingendiensten en militaire steun. Op diplomatiek vlak wil Parijs actie ondernemen bij de Verenigde Naties, om sancties tegen de leiders van gewapende groepen af te dwingen.

23 miljoen euro wordt gereserveerd om de plannen van Tshisekedi op het vlak van gratis lager onderwijs te ondersteunen. De Fransen willen helpen om onderwijzers beter op te leiden. In de gezondheidszorg zal er ook steun worden gegeven. Macron sprak ook van ‘concrete acties’ op het gebied van landbouw, milieu en francofonie.

Tshisekedi is blij met de positieve houding van de Fransen. In juni 2020 reist hij opnieuw naar Frankrijk, om daar een Frans-Afrikaanse Top bij te wonen. Macron heeft toegezegd om volgend jaar een bezoek te brengen aan Congo.

© CongoForum, 13.11.19

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.