Butembo : geld betalen om gedetineerden te kunnen bezoeken (CongoForum)

BUTEMBO – Wie op een aantal plaatsen in de stad Butembo (Noord-Kivu) gedetineerden wil bezoeken, moet daarvoor betalen. Dat zegt het ‘Centre International des Formations en Droits Humains et Développement’ (CIFDH). Volgens de organisatie worden de fundamentele rechten van gevangenen soms ook geschonden.

CIFDH stelt dat de feiten zich voordoen op alle plekken in Butembo waar mensen gevangen zitten. De organisatie wil dat de bevoegde autoriteiten ingrijpen en vraagt aan de slachtoffers om elke schending van hun rechten aan te klagen.

Volgens een persbericht van CIFDH is het schering en inslag dat er geld wordt gevraagd om een gedetineerde te kunnen zien. Het te betalen bedrag zou varïeren in functie van de bezoeker.

Als mensen worden opgesloten, hebben ze ook het recht om onmiddellijk contact te hebben met hun familie of een raadsman. Dat recht wordt zeker niet altijd nageleefd. Van een waardige behandeling van gedetineerden is ook vaak geen sprake.

CIFDH verwijst onder meer naar de situatie in de cachots van de plaatselijke politie, van de mobiele interventiegroep (GMI), van het CCO, van het krijgsauditoraat en van de nationale inlichtingendienst ANR.
Gelijkaardige feiten doen zich bijvoorbeeld voor in het legerkamp Rughenda en in het cachot bij het parket.
CIFDH wil dat het openbaar ministerie de plegers van mensenrechtenschendingen aanpakt en dat de burgemeester van Butembo ervoor zorgt dat de gedetineerden te eten krijgen; de burgemeester moet zich ook dagelijks laten informeren over de leefomstandigheden van de gevangenen, luidt het.

Nog steeds volgens de organisatie moeten officieren van leger en politie erop toezien dat hun manschappen gedetineerden correct behandelen.

© CongoForum – Roger Mulyata, 27.12.19

Beeld – bron: FIACAT

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.