Congo bevriest tegoeden van Libanese zakenman Saleh Assi (CongoForum)

KINSHASA – Congo heeft tegoeden van de Libanese zakenman Saleh Assi bevroren. De man heeft een grote industriële bakkerij in Kinshasa, Pain Victoire. De Amerikaanse autoriteiten kondigden sancties af tegen Saleh Assi omdat die de terreurgroep Hezbollah zou financieren.

Saleh Assi leeft al meer dan 20 jaar in Congo, weet Radio France Internationale. Hij is eigenaar van bakkerijen, transportbedrijven en bloemmolens. Zijn broer Nazem Saïd Ahmed, die in Libanon woont, is een kunsthandelaar die ook in de diamantbranche actief is. Hij laat zich bijstaan door de boekhouder Tony Saab.

De drie Libanezen zouden volgens Washington Hezbollah en zijn activiteiten financieren. Hezbollah zou clandestiene economische activiteiten hebben ontwikkeld om zijn terreur te kunnen financieren. De groep werkt met schermvennootschappen en wast geld wit in diverse landen waaronder de DR Congo.

In 2015 werd Saleh Assi al in Congo aangehouden door de diensten van professor Luzolo Bambi, die voor president Kabila moest strijden tegen fraude en witwaspraktijken. De Libanees werd verdacht van belastingontwijking en het witwassen van geld maar kwam na vijf dagen opsluiting vrij. De affaire deed veel stof opwaaien in Kinshasa, en sommigen koppelden de vrijlating aan corruptie en politieke bescherming.

© CongoForum, 18.12.19

Beeld – bron: Desk Eco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.