Hele stadswijken in Congolese hoofdstad zitten steeds vaker in het donker (CongoForum)

KINSHASA – Diverse stadswijken van Kinshasa zittenj steeds vaker zonder verlichting. De “donkere gebieden” worden de voorbije weken steeds opvallender en de bewoners klagen over een gebrek aan communicatie bij de nationale stroommaatschappij SNEL.  Zelfs wijken die nog maar sinds kort worden bediend via een systeem van  voorafbetaling worden door stroomonderbrekingen getroffen.

Menige familie onder de bewoners van de wijk Righini, gemeente Mont Ngafula, bevestigt dat zij bij gebrek aan stroom maar alvast aan de duisternis is gaan wennen. “In mijn wijk hebben is er slechts gedurende 5 uur op 24 elektriciteit en dat duurt nu zoal ruim 2 maanden”, vertelt een inwoner.

In de gemeente Matete kenden de bewoners pas sinds kort het systeem van de voorafbetaling maar dat duurde maar 2 weken. In de wijk Mutoto in Matete had men de afgelopen maand geen problemen omdat men net het toeleveringssysteem had veranderd rond de levering van vooraf betaalde stroom. Maar tot ongerustheid van de bewoners zijn er ook daar nu geregeld onderbrekingen.

In Limete zorgen de aanwezige bedrijven vooralsnog voor enig, zij het erg beperkt soelaas. Maar in de wijk “Ma Campagne”, niet ver van de parochie Saint Luc en het Palais de Marbre is de stroomvoorziening een echte kopzorg geworden.

In de Cité Verte lijken de uren van de stroomuitschakeling nu te worden gerespecteerd. Ook in de cité Badiadingi, waar het systeem van voorafbetaling geldt,  zijn er talrijke onderbrekingen en bovendien klagen de inwoners er over de prijsverhoging van de geleverde stroom.

© CongoForum, 19.12.19 (em)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.