Parlement keurt begroting 2020 goed in lichtjes verhoogde versie (CongoForum)

KINSHASA – De Nationale Assemblee en de Senaat hebben gisteren, zondag, de finale versie van de Congolese begroting voor 2020 goedgekeurd. Dat gebeurde nadat de standpunten van twee bevoegde paritaire commissies op elkaar werden afgestemd.

Beide kamers van het parlement hadden de ontwerpbegroting goedgekeurd, maar met wat verschillen. En dat moest dus nog worden in orde gebracht. Het gaat om een jaarbegroting van 10 miljard dollar. Vraag is natuurlijk of de Congolese machthebbers in staat zullen blijken om het beoogde bedrag effectief te mobiliseren.

Jeanine Mabunda, voorzitter van de Nationale Assemblee, is tevreden omdat de nieuwe begroting ook rekening houdt met bepaalde dagelijkse verzuchtingen van de bevolking. In de begroting gaat het onder meer over de ambtenaren, de rechters, de leerkrachten en het veiligheidsapparaat.

Mabunda vindt het jammer dat de ontwerpbegroting pas met vertraging bij het parlement arriveerde. Zo was het onmogelijk om alle vragen, geregistreerd door het Bureau, te onderzoeken.

De voorgestelde begroting is uiteindelijk verhoogd met omgerekend bijna 779.000 dollar. Dat hield verband met de posten mijnbouw en Binnenlandse Zaken.

Alle niet-behandelde kwesties zullen in maart 2020 worden besproken, belooft Mabunda.

© CongoForum, 16.12.19

Beeld : Jeanine Mabunda
Bron : Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.