Terugroeping drie ambassadeurs zet kwaad bloed bij kabilisten (CongoForum)

KINSHASA – Aanhangers van ex-president Joseph Kabila zijn niet te spreken over de beslissing van Kinshasa om drie ambassadeurs definitief terug te roepen wegens ernstige tekortkomingen. Het gaat om diplomaten die door Kabila waren benoemd.

Het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen details bekendgemaakt over de fouten die de ambassadeurs maakten. Het gaat onder meer om diplomaten die werden ingezet bij de Verenigde Naties in New York en Genève, berichten diverse media.

Volgens senator Francine Muyumba werd de beslissing van de bevoegde minister niet besproken in de ministerraad. Muyumba is voorzitter van de commissie Buitenlandse Betrekkingen in de Senaat. Zij wijst erop dat het aan het staatshoofd toekomt om ambassadeurs en speciale gezanten af te zetten of terug te roepen, na een voorstel dat werd besproken in de ministerraad.

Twee ambassadeurs worden gestraft omdat zij bij de VN-Mensenrechtenraad en in de Algemene Vergadering van de VN de positie van China steunden over de autonome regio Xinjiang. De ambassadeur in Japan, Ramazani Bin Kithima, zou een gebouw van de Congolese diplomatie hebben vervreemd. Die laatste houdt zijn onschuld vol en zegt dat anderen verantwoordelijk zijn voor bepaalde feiten.

© CongoForum, 18.12.19

Beeld: senator Francine Muyumba

Bron: La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.