Overleg over politieke crisissen in Ituri, Sankuru, Haut-Lomami en Centraal-Kongo (CongoForum)

KINSHASA – Politieke sleutelfiguren uit de provincies Ituri, Sankuru, Haut-Lomami en Centraal-Kongo zijn naar Kinshasa uitgenodigd voor overleg. Het gaat om de gouverneurs, de vice-gouverneurs en de voorzitters en ondervoorzitters van de provinciale parlementen. De minister van Justitie verwacht hen op 13 januari 2020 allemaal op zijn kantoor.

De uitnodiging van de minister van Justitie is het gevolg van een beslissing die de Congolese ministerraad op 6 december 2019 nam. De regering wil een oplossing vinden voor de ‘institutionele crisis’ in de betrokken provincies, meldt Radio Okapi.

In elk van deze provincies werd de gouverneur uit zijn functie gezet door de provinciale assemblees. Dat was uiteraard niet altijd naar de zin van de gouverneurs in kwestie.

In Ituri bijvoorbeeld vocht de gouverneur de beslissing aan via het plaatselijke hof van beroep, dat hem in het gelijk stelde. In Centraal-Kongo weigerde de gouverneur om naar het gerecht te stappen na te zijn afgezet. In die provincie verkoos het provinciale parlement een nieuwe rapporteur, om de verkiezing van een nieuwe gouverneur te bespoedigen.

© CongoForum, 03.01.20

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.