Unicef schenkt jeeps en motorfietsen aan gezondheidszones in Noord-Kivu (CongoForum)

GOMA / BUTEMBO – De gezondheidszones van Kyondo, Vuhovi, Mangurejipa en het Butembo-bloedtransfusiecentrum werden op donderdag 2 januari 2020 uitgerust met rollend materieel. Deze donatie van Unicef, die deel uitmaakt van het programma om het aanbod te versterken en de toegang tot de gezondheidszorg te ontwikkelen, bestaat uit vijf jeeps en 17 motorfietsen.

De officiële overdracht van deze voertuigen en motorfietsen vond plaats bij het provinciale ministerie van Volksgezondheid in Goma in aanwezigheid van de provinciegouverneur en de voorzitter van de provinciale assemblée. De jeeps en motorfietsen werden door gouverneur Carly Nzanzu Kasivita uit handen van de Unicef-officemanager in Noord-Kivu ontvangen.

Het gaat om vijf Land Cruiser-jeeps die bedoeld zijn voor de gezondheidszones Kyondo, Vuhovi en Mangurejipa en het bloedtransfusiecentrum van Butembo, en om 17 DT-motorfietsen die worden verdeeld over alle gezondheidszones van de provincie Noord-Kivu, volgens de provinciale minister van Volksgezondheid, dr. Moise Kanyere. “Deze subsidie beoogt bij te dragen aan de toegankelijkheid van kwaliteitszorg, met name voor kwetsbare bevolkingsgroepen, onder meer vrouwen en kinderen in de provincie Noord-Kivu. Als onderdeel van de visie van de president van de republiek, zijn de activiteiten die met deze subsidie worden gefinancierd complementair aan andere instrumenten die door de Europese Unie via ULB-Coopération worden geïmplementeerd”, legt de minister uit.

Jérôme Koachi van Unicef spreekt van een schenking ter ondersteuning van het programma om het aanbod te verbeteren en de toegang tot de gezondheidszorg te ontwikkelen. Tegelijkertijd voegt hij eraan toe dat deze schenking het resultaat was van een partnerschap tussen Unicef, de Europese Unie en de provincie Noord-Kivu. “In dit programma draagt Unicef bij aan de directe verwezenlijking van bepaalde resultaten en specifieke doelstellingen. In Noord-Kivu draagt Unicef bij aan de directe verwezenlijking van specifieke doelstelling nummer twee, met betrekking tot de installatie van apparatuur die is aangepast om kwaliteitszorg te verlenen door de dekking van de ‘koude keten’ te verbeteren en gebieden te voorzien van gerichte gezondheidszorg met voertuigen en motorfietsen ”.

De baas van Unicef in Noord-Kivu onderstreept dat de organisatie Congo wil blijven steunen om zijn gezondheidssysteem te versterken.

© CongoForum – Roger Mulyata, 03.01.20 (rok)

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.