Lubumbashi: taxibestuurders vegen hun laars aan verkeersregels (CongoForum)

LUBUMBASHI – De stad Lubumbashi heeft enkele honderden taxi’s en taxi-bussen die meestal in het geel zijn beschilderd. Deze taxi’s bedienen de zeven gemeenten van de hoofdplaats van Haut-Katanga. De parkeerplaatsen van deze voertuigen zijn bij iedereen bekend, omdat ze werden aangewezen door het stadhuis van Lubumbashi. Maar helaas rijden de chauffeurs die passagiers zoeken rond op bijna alle verkeersaders van de stad en respecteren ze de verkeersregels niet. Dat bericht Radio Okapi.

Volgens lokale bronnen parkeren nogal wat taxichauffeurs overal, zodanig dat ze het verkeer belemmeren. Ze negeren de instructies van de politie. Ze aarzelen niet om in eenrichtingsstraten in de verkeerde richting te rijden. Dat zie je bijvoorbeeld op de Avenue Moero, op het Square Georges Arthur Forrest en op de Avenue Tshangalele, aan de splitsing met de Avenue de la révolution en de Avenue Kilela Balanda.

De chauffeurs zijn niet bang van de verkeerspolitie en trekken zich niet veel aan van verkeerslichten. Soms worden hun voertuigen tegengehouden en weggesleept en worden boetes uitgedeeld. Sommige chauffeurs stellen zich uitdagend op tegenover de politie.

Het gedrag van een deel van de chauffeurs veroorzaakt files en ongevallen, waarover veel wordt geklaagd onder de inwoners.

De politieagenten zelf zijn ook niet altijd even onberispelijk, weten sommige Lushois. Meer dan eens regelen de agenten het verkeer zoals het hen uitkomt, en denken ze vooral aan het geld dat chauffeurs aan hen overhandigen.

© CongoForum, 25.02.20 (rok)

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.