Aanpak ebolacrisis : vijf jaar dwangarbeid voor ex-minister Oly Ilunga (CongoForum)

KINSHASA – Gewezen minister van Volksgezondheid Oly Ilunga is vandaag door het Hof van Cassatie veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid. De man zou in het kader van de strijd tegen ebola financieel hebben gesjoemeld. Oly Ilunga is vijf jaar lang zijn burgerrechten kwijt, bericht Mediacongo.

Oly Ilunga zou in mei vorig jaar een bedrag van 175.800 dollar hebben verdonkeremaand. Het ging om centen die moesten dienen voor de strijd tegen het ebolavirus. In juni vorig jaar zou de minister nog eens 100.000 dollar hebben laten verdwijnen.

De minister werd op 15 september 2019 aangehouden. Na te zijn verhoord door een magistraat werd hij op 17 september onder huisarrest geplaatst. De man probeerde te ontsnappen naar Brazzaville, hoewel hem was opgedragen om het land niet te verlaten. Drie dagen lang werd hij strenger bewaakt, dan werd hij in staat van beschuldiging gesteld.

Voor zijn aanhouding had Oly Ilunga al ontslag genomen als minister van Volksgezondheid. President Félix Tshisekedi had beslist dat hij de strijd tegen ebola niet langer mocht leiden. De president vertrouwde de coördinatie van die strijd toe aan dr. Jean-Jacues Muyembe (INRB).

© CongoForum, 23.03.20

Beeld : Oly Ilunga

Bron : Le Soft Online

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.