Haut-Katanga : vrouwen in Lubumbashi zijn onveiligheid en geweld beu (CongoForum)

LUBUMBASHI – Bijna 200 vrouwen in Lubumbashi zijn woensdag bijeengekomen om met elkaar te praten over de onveiligheid in de stad. Sinds begin dit jaar werden elke maand gemiddeld 150 meisjes en vrouwen verkracht bij inbraken. De vrouwen willen dat de onveiligheid wordt aangepakt. Hun bijeenkomst kwam er op initiatief van de lokale afdeling van het FCC, het platform van Joseph Kabila.

Vooral de vele verkrachtingen choqueren de bevolking, bericht Radio France Internationale. In de eerste twee maanden werden minstens 315 meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld en verkrachtingen, zo blijkt uit officiële cijfers. De meeste verkrachtingen vonden plaats bij inbraken in woningen.

Senator Francine Muyumba (FCC) vindt dat de vrouwen sneller aangifte moeten doen. “De bandieten stelen, doden en verkrachten zelfs meisjes. Ze keren naar huis terug, en de vrouwen doen geen aangifte”.

Christine Kimbilwe, vakbondsvrouw bij Gécamines, wijt de onveiligheid aan de armoede. “Als we onze inkomens beter managen, als de bedrijven beter betalen en als er jobs bijkomen, dan zal de onveiligheid ophouden”, zegt zij.

De vrouwen willen dat de Congolese regering de leefomstandigheden van militairen en politieagenten verbetert. Niet zelden gaan militairen en agenten stelen of ‘taksen innen’ om zelf te kunnen overleven.

© CongoForum, 12.03.20

Beeld – bron: RFI / Denise Maheho

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.