Overstromingen in Oost-Congo: vermisten terugvinden kan nog weken vergen (CongoForum)

UVIRA – Zware onweersbuien hebben eerder deze maand in Oost-Congo geleid tot grote overstromingen en hebben tientallen mensenlevens geëist. Het kan nog weken duren om alle vermisten terug te vinden, zo is in de getroffen zones te horen. Met name de stad Uvira werd zwaar getroffen. Daar ondergaan bijna 80.000 mensen de gevolgen van het natuurgeweld, berichten persagentschappen.

Tussen 16 en 18 april 2020 vielen er bakken regen uit de hemel in het oosten van Congo. Dat leidde tot aanzienlijke overstromingen, met name in Uvira in de provincie Zuid-Kivu. Daar is sprake van minstens 46 doden, maar dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen.

Uvira ligt geklemd tussen het Tanganyikameer en een bergketen. Een aantal inwoners van de stad werd meegesleurd door modderstromen, of raakte vast in het puin.

De stedelijke overheid denkt dat het weken kan duren om alle vermisten terug te vinden. Alle bruggen die Uvira verbonden met Bukavu werden verwoest. De inwoners van Uvira vrezen dan ook voor hongersnood.

Minstens 15.000 in de stad zouden zijn beschadigd. Tienduizenden burgers hebben nood aan hulp. Gevallen van coronavirus zijn gelukkig nog niet gesignaleerd in Uvira. Maar er wordt wel gevreesd voor een stijging van het aantal choleragevallen.

UNHCR maakt zich zorgen omdat er nu nog meer daklozen zijn in Oost-Congo. De vluchtelingenorganisatie vreest voor meer ziektegevallen.

© CongoForum, 23.04.20

Beeld – bron: Afro Dope News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.