Zuid-Kivu : noden slachtoffers natuurgeweld in Uvira vergen 12 miljoen dollar (CongoForum)

BUKAVU – De provinciale regering van Zuid-Kivu heeft een schatting gemaakt van de noden van de slachtoffers van het recente natuurgeweld in de stad Uvira. Ze schat dat die noden een bedrag van 12 miljoen dollar vergen, bericht Radio Okapi.

De situatie in Uvira werd besproken op een provinciale ministerraad.

De provinciale regering wil sommige van de getroffen inwoners van Uvira naar een andere plek overbrengen. Zij die al op een andere plek zitten, zullen niet meer kunnen terugkeren naar hun huizen.

Er is nu sprake van een nieuwe plek om te wonen op 5 km van Uvira. Op de heuvels die uitzien op Uvira zou niet langer mogen worden gebouwd. En de getroffen burgers mogen niet teruggaan naar de zones die werden geteisterd door de recente overstromingen.

In totaal waren er 53 doden. Die zijn volgens de provinciale overheid ‘waardig begraven’. Voor de zieken zou ook worden gezorgd.

De autoriteiten laten nu werken uitvoeren in de rivieren Mulongwe en Kavimvira. En in twee andere rivieren, de Sange en de Runingu, worden ook ingrepen gedaan om het overstromingsgevaar in te perken.

De gouverneur van Zuid-Kivu is de centrale regering dankbaar omdat ze iets meer dan 162.000 dollar vrijmaakte om de getroffen burgers in Uvira te helpen. Maar er zal zeker nog meer moeten worden gepraat met Kinshasa en de geldschieters van Congo om meer middelen te vinden voor deze rampzalige situatie, luidt het.

© CongoForum, 30.04.20

Beeld – bron : Kivu Avenir

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.