Ituri: onveiligheid verhindert dat journalisten hun beroep uitoefenen (CongoForum)

Les journalistes lors de la conférence de presse de l’UDPS le 08/02/2018 à Kinshasa. Radio Okapi/Ph. John Bompengo

BUNIA – Journalisten oefenen hun beroep uit onder moeilijke omstandigheden als gevolg van de veiligheidscontext in Ituri. Dat verklaarde de provinciale voorzitster van de Congolese journalistenvakbond UNPC, Christine Abeditho. Ze sprak zondag naar aanleiding van de Werelddag van de Persvrijheid, laat Radio Okapi weten.
Sommigen uit de media worden volgens mevrouw Abeditho geïntimideerd door de autoriteiten. Anderen worden zelfs gearresteerd en vastgehouden.

De UNPC wijst op de moeilijke context waarin vrouwen en mannen moeten werken in de media in Ituri. Volgens Abeditho moeten de journalisten hun werk voortzetten, maar wel in strikte overeenstemming met de wetten van het land.

Ze nodigde de leden ook uit om zich professioneel te gedragen bij de behandeling van de informatie die ze openbaar maken. “Om te voorkomen dat jullie in problemen komen”, luidde het.

Christine Abeditho raadde de provinciale autoriteiten aan journalisten als partners te beschouwen, niet als vijanden. “Alle journalisten moeten toegang hebben tot informatiebronnen. In Ituri is dat niet het geval”.

© CongoForum, 04.05.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.