Overstromingen in Uvira: ngo Initiative Plus OLD regelt 7 ton hulp voor slachtoffers (CongoForum)

UVIRA – De niet-gouvernementele organisatie “Initiative Plus Olive Lembe Kabila” bracht woensdag meer dan 7 ton voedsel en andere producten naar de slachtoffers van de overstromingen in de stad Uvira, in Zuid-Kivu. Volgens Radio Okapi hebben 2.500 slachtoffers op de site van het ‘Institut technique industrielle et professionnelle Olive Lembe’ van Kasenga deze producten gekregen. De distributie werd begeleid door een team van deze nationale ngo dat vanuit Kinshasa was overgekomen.

Radio Okapi meldt dat er enorme vreugde zichtbaar was bij de slachtoffers, die sinds 17 april het terrein van het instituut in Kasenga hadden bestormd. “We hebben zojuist 25 kg rijst ontvangen, 25 kg maïsmeel, een blik van 20 liter plantaardige olie en twee staafjes waszeep. Er is ook kleding voor kinderen en nog veel meer. Ik denk echt dat het ons nog twee of drie dagen kan onderhouden. We zullen vandaag nog niet van honger omkomen”, getuigt Alain Sikosiko, één van de slachtoffers die namens zijn lotgenoten spreekt.

De permanente coördinator van het OLD Plus-initiatief, Nason Kudula Ndoole, maakte van de gelegenheid gebruik om de slachtoffers voor te lichten over hygiënemaatregelen in de strijd tegen het coronavirus: “De zeep die Maman Olive Lembe Kabila heeft gestuurd is in de eerste plaats een boodschap van reinheid. Door in dit centrum te zijn, kunnen we de ziekten bestrijden die de slachtoffers op onze site kunnen besmetten. Omdat we ons nu nog in de Covid-19-periode bevinden, moeten we bovendien de inspanningen van de centrale overheid ondersteunen door onze handen te wassen en de locatie schoon te houden”, adviseerde hij de slachtoffers.

De ngo herhaalt de oproep aan de centrale regering om meer inspanningen te doen in Uvira. De situatie is daar nog altijd zeer problematisch, want velen werden dakloos als gevolg van het natuurgeweld.

© CongoForum, 08.05.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.