Overstromingen in Zuid-Kivu: Unicef komt slachtoffers ter hulp (CongoForum)

UVIRA – Het VN-Kinderfonds (Unicef) en zijn partners proberen de bevolking in Zuid-Kivu te helpen die onlangs door overstromingen werd getroffen. Zware stortregens leidden tot overstromingen die veel mensenlevens eisten en materiële schade berokkenden.

Volgens Les Dépêches de Brazzaville verdeelden Unicef en Caritas een aantal goederen om in te spelen op de onmiddellijke behoeften van de slachtoffers van het natuurgeweld. Unicef is er om hulp te geven aan kinderen, op het gebied van voeding, gezondheid en geestelijk welzijn. Aan 2.000 gezinnen werden basisvoedingsmiddelen en sanitaire- en hygiënekits uitgedeeld om in hun onmiddellijke behoeften te voorzien. Nog eens 3.000 gezinnen worden eerstdaags bevoorraad.

Unicef en zijn partners AAP, AVREO, het Rode Kruis, Intersos, Médecins d’Afrique en Oxfam hebben ook medische hulp verleend aan kinderen onder de 5 jaar, ouderen en zwangere en pas bevallen vrouwen. Ze hebben medicijnen en basisuitrusting verstrekt aan gezondheidscentra die voor de getroffen bevolking zorgen, inclusief de behandeling van choleragevallen.

Ze gaven voedselsteun aan kinderen met ernstige acute ondervoeding en vitamine A aan kinderen onder de 5 in de gezondheidszone van Uvira. Naast deze hulp verleenden ze ook psychosociale steun aan getroffen kinderen en gezinnen, en tijdelijke huisvesting voor alleenstaande kinderen, infectiepreventie- en controleapparatuur in acht gezondheidscentra en twee referentie-ziekenhuizen.

Unicef  vreest een verhoogd risico op een cholera-epidemie door gebrek aan water en heeft zes waterzuiveringsstations gebouwd die 240.000 liter water per dag leveren. “Onze veldteams en lokale partners werken 24 uur per dag om gezondheids- en voedingsondersteuning te bieden aan duizenden gezinnen en hun kinderen. Hoewel onze interventies ook gericht zijn op het beschermen van gemeenschappen die getroffen zijn door Covid-19, mogen we niet vergeten dat de mensen in Zuid-Kivu worden geconfronteerd met langdurige conflicten, ontheemding, natuurrampen en epidemieën die onze onmiddellijke aandacht vereisen”, zegt Edouard Beigbeder van Unicef / RDC.

Na de hevige regens van 16 tot 18 april 2020 traden de rivieren Mulongwe en Rusizi buiten hun oevers. Zo werden meer dan 15.000 huizen verwoest. Tientallen mensen stierven in de stad Uvira en omgeving. Meer dan 200.000 mensen kampen met een gebrek aan schoon water als gevolg van schade aan het plaatselijke wateropvang- en verdeelsysteem.

© CongoForum, 06.05.20 (rok)

Beeld – bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.