Congolese parlementsleden willen 2.000 dollar per maand extra (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese Nationale Assemblee wil dat de vergoedingen van de volksvertegenwoordigers worden herzien en opgetrokken. Ze vraagt ook extra middelen voor haar administratieve werking. Dat meldt Radio France Internationale.

De voorzitter van de instelling, Jeanine Mabunda, schreef een officiële brief naar premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba. De volksvertegenwoordigers vragen 2.000 dollar extra per maand. Deze vraag doet stof opwaaien in Congo, dat het economisch erg moeilijk heeft en ook moet strijden tegen het coronavirus.

De brief van Mabunda dateert van 21 mei 2020. Naar verluidt werd er over de kwestie al gesproken in de bijeenkomsten van september 2019.

De gevraagde 2.000 dollar komt bovenop een salaris van 4.600 dollar per volksvertegenwoordiger, premies niet meegerekend. Sommige volksvertegenwoordigers verdienen al wat meer, bijvoorbeeld als ze deel uitmaken van een vaste commissie.

Protest

Divers activisten zijn niet te spreken over de vraag van de parlementsleden. Op de sociale media circuleren vragen aan parlementsleden. De activisten willen dat volksvertegenwoordigers zich tegen de verhoging uitspreken. Bij de oppositie zijn gelijkaardige geluiden te horen.

« Met het geld dat Jeanine Mabundu nu vraag kunnen we elke maand 50 uitgeruste gezondheidscentra bouwen of 50 uitgeruste klaslokalen”, reageert Joseph Mabanga, lid van het oppositieplatform Lamuka.

Bij premier Ilunga is te horen dat er nog niets rond is. Ilunga liet het dossier wel overmaken aan de minister van Begroting. Zelf zou de premier van mening blijven dat de Congolese instellingen hun uitgaven eerder moeten matigen.

© CongoForum, 15.06.20

Beeld: Jeanine Mabunda

Bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.