Lubumbashi : racistische uitspraken leiden tot uitzetting van diverse buitenlanders (CongoForum)

LUBUMBASHI – De Congolese migratiedienst (DGM) in Lubumbashi heeft besloten om zes buitenlanders, onder wie vier Belgen, het land uit te zetten. Ze werden op het vliegtuig naar Kinshasa gezet om van daaruit naar Europa terug te keren. Dat melden Congolese bronnen.

De zes buitenlanders hadden racistische uitspraken gedaan. Hiertegen was klacht ingediend bij het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi (Haut-Katanga). Er kwam ook een petitie van Congolezen en buitenlanders die wonen in Lubumbashi.

De publicatie van een artikel over Pierre Kompany had diverse Belgen en anderen erg kras doen reageren. Pierre Kompany is de vader van topvoetballer Vincent Kompany en de burgemeester van Ganshoren, een gemeente van Brussel. Hij had in de pers verklaard dat ‘België zich moest verontschuldigen voor zijn koloniale verleden’.

De uitspraak van Kompany leidde tot zeer hevige reacties op internet en sociale media. De zes in Lubumbashi hadden zeer grof gereageerd, met een uitgesproken racistische teneur.

Eén van hen, Alain Delcomenne, werkt bij ITAB in Lubumbashi, een firma die vliegtuigen verhuurt. Zijn reactie was bijzonder grof en racistisch: “Beste heer burgemeester, ik ken een hele goeie taxidermist die u met plezier onsterfelijk zal maken en u zal plaatsen in het museum, bij de dieren uit Afrika”. Zulke racistische commentaren zijn strafbaar volgens het Congolese strafrecht.

Nogal wat inwoners van Lubumbashi waren diep gekrenkt door de reacties tegen Pierre Kompany. Behalve Alain Delcomenne worden ook deze personen het land uit gezet: Nicolas Bonduelle (CFAO), Alexis Delbar, Ermanno Prina Mello, Joe de Sousa en Mawson West (momenteel in Portugal). Ook zij zouden racistische uitspraken hebben gedaan.

© CongoForum, 25.06.20

Beeld – bron: Politico.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.