Premier Ilunga geeft instructies om parlementsgebouw beter te beschermen (CongoForum)

KINSHASA – Premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba heeft de vice-premier, belast met Binnenlandse Zaken en Veiligheid, de instructie gegeven om het parlementsgebouw beter te beschermen en de veiligheid van eigendommen en mensen permanent te waarborgen.

Het besluit werd genomen na een vergadering op het kabinet van de premier met enkele andere regeringsleden en chefs van veiligheidsdiensten. Het doel was om na te denken over de gebeurtenissen en demonstraties van woensdag in Kinshasa.

Premier Ilunga wil dat de plegers van feiten van vandalisme worden opgespoord en aangehouden, bericht Radio Okapi. Hij vroeg ook aan de minister van Justitie om aangehouden personen gerechtelijk te laten vervolgen. Onder meer burgers die deelnamen aan de wilde manifestaties van deze week.

Gisteren, woensdag, waren er serieuze spanningen aan het Palais du Peuple, het gebouw van het parlement in de gemeente Lingwala (Kinshasa). Aanhangers van de UDPS, de partij van president Félix Tshisekedi, hadden alle toegangen tot het gebouw versperd. Ze wilden parlementsleden de toegang ontzeggen. Reden: de boosheid over wetsvoorstellen waarmee Aubin Minaku en Garry Sakata het gerecht willen hervormen.

Volgens de politie raakten bij de demonstraties achttien mensen gewond, onder wie vijftien politieagenten en drie demonstranten. Veertig anderen werden gearresteerd en twee personen die werden betrapt op plundering werden gearresteerd op basis van ondersteunend bewijsmateriaal.

© CongoForum, 26.06.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.