Aanvallen van sekte CODECO in provincie Ituri eisen twaalf mensenlevens (CongoForum)

BUNIA – In de provincie Ituri zijn afgelopen maandag en dinsdag twaalf personen gestorven bij slachtpartijen. Volgens persagentschappen en Congolese media kwamen vijf en zeven personen respectievelijk maandag en dinsdag om het leven. Dat gebeurde in de dorpen Mayolo en Andasia. Alle slachtoffers zijn al begraven, zeggen plaatselijke autoriteiten.

De twee dorpen liggen niet zo ver van een ambachtelijke goudmijn, op circa 50 km van Bunia, de hoofdplaats van Ituri. Net als de meeste eerdere slachtpartijen in Ituri worden ook deze feiten toegeschreven aan strijders van de sekte CODECO (Coopérative pour le développement du Congo), berichten persagentschappen. Deze sekte beweert het op te nemen voor de Lendu-gemeenschap.

International Crisis Group (ICG) rapporteerde onlangs nog dat het geweld in Ituri sinds eind 2017 bijna 1.000 mensenlevens eiste en een half miljoen personen op de vlucht deed slaan. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, spreekt over ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

Tussen 1999 en 2003 was er in Ituri al veel geweld tussen de Lendu en de Hema. Buurland Oeganda maakte misbruik van de spanningen tussen beide bevolkingsgroepen. Het geweld van toen kostte aan tienduizenden mensen het leven.

Bij het huidige geweld zou Oeganda niet meteen een rol spelen. De Hema hebben geen nieuwe milities opgericht en vertrouwen op de Congolese staat. Bij de Lendu zeggen notabelen dat zij de wreedheden, aangericht door CODECO, zeker niet steunen.

© CongoForum, 22.07.20

Beeld – bron: Bunia Actualité

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.