International Crisis Group waarschuwt voor escalatie conflict in Ituri, bijna 1.000 doden in drie jaar tijd (CongoForum)

BUNIA – Het geweld in de provincie Ituri heeft sinds eind 2017 aan bijna 1.000 mensen het leven gekost. Dat besluit de International Crisis Group (ICG) in een onlangs gepubliceerd rapport. Het document heeft het ook over een half miljoen ‘interne vluchtelingen’ in de provincie.

ICG pleit voor een ‘strategie gericht op onderhandelingen om de Lendu-milities tot overgave te brengen, tegelijk met een breed overleg tussen Hema en Lendu en de andere gemeenschappen in de Ituri-provincie’, aldus Radio Okapi. De Congolese overheden zouden daarbij ook moeten samenwerken met de buurlanden opdat deze elke steun aan de geweldplegers zouden stopzetten.

De geweldplegingen in Ituri zijn vrijwel altijd een gevolg van de conflicten tussen de twee belangrijkste gemeenschappen, de Hema-herders en de Lendu-landbouwers. Maar ook het Congolese leger (FARDC) en ‘externe spelers’ zijn betrokken partij. ICG maakt een duidelijk onderscheid tussen de huidige crisis en het conflict dat tussen 1999 en 2003 Ituri teisterde. Destijds werd de regio getroffen door grootschalige slachtpartijen, begaan door ‘aangestuurde’ milities. In tegenstelling met het toenmalige conflict, zeggen de Lendu-notabelen nu niets te maken te hebben met de huidige milities.

De Congolese regering is er tot nog toe niet in geslaagd in Ituri de vrede te herstellen, stelt ICG vast. De niet-gouvernementele organisatie sluit daarbij niet uit dat het conflict in dit scenario kan escaleren tot veel grotere afmetingen. De Lendu-milities blijven zich inmiddels bewapenen. De Hema hebben zich tot dusver niet laten verleiden tot systematische represailles maar sluiten niet uit dat ook zij hun jongeren mobiliseren als de aanvallen blijven duren.

© CongoForum, 19.07.20 (PVb)

Beeld – bron: Mediacongo

Het volledige rapport kunt u lezen op www.crisisgroup.org/fr/africa/central-africa/democratic-republic-congo/292-republique-democratique-du-congo-en-finir-avec-la-violence-cyclique-en-ituri

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.