Haut-Katanga: politiek en middenveld verbolgen over verkoop van publieke eigendommen (CongoForum)

LUBUMBASHI – De provinciale députés van Haut-Katanga en het plaatselijke middenveld zijn niet gelukkig met de verkoop van gebouwen en groene ruimtes die openbaar bezit zijn in Lubumbashi. Ze wijzen Kinshasa met de vinger en zeggen dat de regels niet worden nageleefd. Het ministerie van Stedenbouw en Huisvesting ontkent de aantijgingen.

Eén van de dossiers die tot colère leiden, is de verkoop van een terrein dat toebehoort aan het openbare ziekenhuis Jason Sendwe. Er is ook ongenoegen over de verkoop van gronden van het Pullman Hotel ‘Grand Karavia’, bericht Radio France Internationale.

De bom barstte met de verkoop van gronden van het Sendwe-ziekenhuis. Normaal moeten die gronden dienen om zieken te isoleren bij epidemieën. In het geval van het Grand Karavia werd de groene ruimte verkocht aan een Indiaas-Canadese groep die er een commercieel complex wil optrekken.

“Haut-Katanga is niet te koop”, onderstrepen de provinciale députés. Zij aanvaarden niet dat officials in Kinshasa documenten tekenen over transacties in Lubumbashi zonder de realiteit op het terrein te kennen. Het middenveld deelt deze mening.

Minister Muabilu is niet akkoord

De minister van Stedenbouw en Huisvesting, Pius Muabilu, is niet akkoord met de kritiek. Hij heeft het over « publiek-private partnerships ». “Mijn ministerie heeft geen gronden van Sendwe of het Grand Karavia verkocht. Volgens mij zijn er mensen die gewoon gissen en die van alles een politieke kwestie maken”.

De bevoegde minister heeft gevraagd om de contracten over terreinen van Jason Sendwe voorlopig niet uit te voeren. Hij wil eerst proberen een consensus te vinden. In het geval van het Grand Karavia zou het gaan om een deal die werd voorgesteld door de provincie Haut-Katanga.

© CongoForum, 05.08.20

Beeld : minister Pius Muabilu

Bron : Ouragan FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.